AVVS
Lid worden?

De AR10 komt uit Nederland

12-04-2021

De AR10 komt uit Nederland

Van AR10 tot M16 en AR15

Misschien wel het meest verkochte, in elk geval één van de bekendste, semi-automatische geweren is de AR 15. De voorloper hiervan is de in Nederland gefabriceerde AR10.  Wij hebben dit wapen in de clubgelederen dus is het hoog tijd om hier wat meer aandacht aan te besteden..

Op Wikipedia vind je de volgende informatie:

In 1956 ontwierpen Eugene Stoner en zijn assistenten Robert Fremont en Jim Sullivan voor wapenproducent ArmaLite een lichtgewicht aanvalsgeweer, met de naam ArmaLite AR-15. Vanwege financiële problemen werd de licentie hiervan in 1959 verkocht aan Colt. Vanaf 1964 bracht Colt een eigen, semi-automatische variant uit, namelijk de Colt AR-15. In 1963 had de fabrikant al een AR-15 uitgebracht voor burgerlijk gebruik. Toen in 1977 Colts patent verliep, kwamen er ook van andere producenten AR-15-types op de markt. In de Verenigde Staten waren anno 2016 negen miljoen AR-15-geweren in omloop.

MAARRRR.... wat Wikipedia niet vermeldt is dat de Amerikanen tegen een aantal ontwerp- en productieproblemen aanliepen die ze niet op korte termijn op konden lossen. Artillerie Inrichtingen Hembrug werd ingeschakeld en dit Nederlandse bedrijf ontwikkelde het Amerikaanse concept door tot de functionele en revolutionaire AR10 in .308 Nato. Later werd dit de M16 en AR15 in .223 Nato. Een vergeten hoofdstuk dus, maar Nederlands werktuigbouwkundig vernuft stond aan de basis van dit iconische wapen.

Een interessant artikel over de rol van Nederland in de ontwikkeling van de AR10 kun je lezen op de website van dhr Peter Kruit via deze link https://artillerieinrichtingenhembrug.wordpress.com/  wij publiceren dit artikel met toesteming van de heer Kruit, en voor degenen met interesse in regionale industriële geschiedenis, er is op zijn site veel te vinden over Artillerie Inrichtingen Hembrug.

 

Meer nieuws